25 juli 2023

0 REACTIE(S)

World Drowning Prevention Day – Nieuwste CBS verdrinkingscijfers

Vandaag, 25 juli, wordt in Nederland aandacht besteed aan de veiligheid in, op en langs het water ter gelegenheid van World Drowning Prevention Day. Wereldwijd verdrinken jaarlijks naar schatting circa 250.000 mensen, een alarmerend aantal dat ons bewust maakt van de noodzaak om verdrinking te voorkomen. Vandaag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek tevens de cijfers met betrekking tot het aantal verdrinkingen van inwoners in Nederland voor het jaar 2022.

In 2022 verdronken er in Nederland 73 inwoners, 7 minder dan in 2021. Het betreft hier de zogeheten accidentele verdrinkingen. Als we ook verdrinkingen als gevolg van bijvoorbeeld vervoersongevallen en zelfdodingen meetellen, ligt het aantal op 221. Blijvend aandacht voor dit thema is noodzakelijk. Dit jaar sluit het internationale thema van World Drowning Prevention Day, “Doe 1 ding om verdrinking te voorkomen”, naadloos aan bij de campagne “Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water”.

Risicobewustzijn verbeteren
De campagne “Wie checkt jou?” richt zich op het verbeteren van het risicobewustzijn van recreanten in en op het water, zodat zij hun gedrag aanpassen en problemen worden voorkomen. De campagne wil mensen aanmoedigen om de omstandigheden te controleren voordat ze het water ingaan en na te gaan wie er mogelijk op hen kan letten. Daarnaast biedt de campagne tips over wat te doen in noodsituaties en hoe te handelen wanneer men getuige is van iemand die in problemen verkeert.

Nederlanders zijn enthousiaste zwemmers en vooral in de zomer zijn wateractiviteiten een belangrijk onderdeel van ons leven. Helaas kunnen zwemmers in open water, zoals zeeën, meren en plassen, te maken krijgen met onverwachte stromingen, temperatuurverschillen of een overschatting van hun eigen zwemvaardigheden. Daarom is het van essentieel belang dat er altijd iemand is die een oogje in het zeil houdt en indien nodig kan ingrijpen. Dit kan bijvoorbeeld een vriend aan de kant zijn, een zwemmaatje in het water of een strandwacht.

De campagne is opgezet door een aantal samenwerkende organisaties, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands, EuroParcs en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Samen vragen zij aandacht voor de risico’s van zwemmen in open water. “Wie checkt jou?” maakt deel uit van een meerjarig initiatief om het bewustzijn met betrekking tot het risico op verdrinking te vergroten.

Voor meer informatie over de campagne kunt u terecht op veiliginenuithetwater.nl.

Klik hier voor het volledige persbericht

Het bericht World Drowning Prevention Day – Nieuwste CBS verdrinkingscijfers verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}