18 december 2024

0 REACTIE(S)

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert rapport over verdrinkingspreventie: wereldwijd minder verdrinkingsdoden, maar kwetsbare groepen blijven risico lopen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar eerste rapport over verdrinkingspreventie gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het aantal verdrinkingsdoden wereldwijd sinds 2000 met 38% is gedaald. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de volksgezondheid.

Verdrinking blijft een groot probleem
Naar schatting verdrinken elke uur meer dan 30 mensen, wat in 2021 resulteerde in 300.000 verdrinkingsdoden. Bijna de helft van deze slachtoffers was jonger dan 29 jaar en een kwart betrof kinderen onder de 5 jaar. Vooral jonge kinderen zonder toezicht lopen een groot risico.

Grote verschillen per regio
De vooruitgang in het terugdringen van verdrinkingsdoden verschilt per regio. In lage- en middeninkomenslanden vindt 9 van de 10 verdrinkingsdoden plaats. Europa kende een daling van 68% tussen 2000 en 2021, terwijl Afrika slechts een daling van 3% zag. Dit verschil hangt deels samen met de nationale inzet voor verdrinkingspreventie. In Afrika heeft slechts 15% van de landen een strategie of plan voor verdrinkingspreventie, terwijl dit in Europa 45% is.

Aanbevelingen voor actie
Elke verdrinkingsdode is er één te veel. Veel sterfgevallen door verdrinking zijn te voorkomen. De WHO beveelt daarom een aantal eenvoudige en praktische maatregelen aan: 

  • Barrières plaatsen om te voorkomen dat kinderen toegang tot water hebben;
  • Veilige speelplekken creëren voor jonge kinderen;
  • Kinderen zwemvaardigheden en reddingsvaardigheden leren ten behoeve van veiligheid in het water;
  • Mensen trainen in redding en reanimatie;
  • Publieksbewustzijn vergroten;
  • Strengere regels voor veilig varen en betere bescherming tegen overstromingen.

Het rapport toont aan dat landen deze maatregelen in verschillende mate toepassen:

  • 73% van de landen heeft zoek- en reddingsdiensten en programma’s voor overstromingsrisico’s;
  • Slechts 33% van de landen biedt nationale trainingen in redding en reanimatie aan;
  • Slechts 22% integreert zwem- en waterveiligheidstrainingen in het onderwijs.

Beleid en wetgeving
Goede gegevens zijn essentieel om strategieën te ontwikkelen. 65% van de landen verzamelt gegevens over verdrinking via burgerlijke registratie en statistieken. Daarnaast zijn er tekortkomingen in beleid:

  • 81% van de landen heeft wetten voor passagiersveiligheid op boten, maar slechts 44% eist regelmatige inspecties en 66% verplicht het dragen van reddingsvesten;
  • 86% van de landen heeft geen wetten voor hekwerken rond zwembaden, een belangrijke maatregel om verdrinking bij kinderen te voorkomen.

Conclusie
Dit rapport, ontwikkeld door de WHO, biedt een overzicht van successen en uitdagingen op het gebied van verdrinkingspreventie. Het benadrukt dat een gecoördineerde aanpak en meer investeringen nodig zijn om kwetsbare groepen beter te beschermen en de positieve trend wereldwijd door te zetten.

Lees hier het originele bericht

Download hier het volledige rapport

Dit bericht is een samenvatting en vertaling van het oorspronkelijke bericht. Hoewel ernaar gestreefd is om de tekst nauwkeurig weer te geven, kunnen er onjuistheden in voorkomen. De Nationale Raad Zwemveiligheid is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of interpretatiefouten in deze tekst.

Het bericht Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert rapport over verdrinkingspreventie: wereldwijd minder verdrinkingsdoden, maar kwetsbare groepen blijven risico lopen verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}