28 maart 2024

0 REACTIE(S)

Voorlichtingsdocument over zwemveiligheid voor nieuwkomers

Zwemveiligheid is een belangrijk thema in Nederland. Hiermee kunnen verdrinkingen worden voorkomen. Vooral nieuwkomers lopen een verhoogd risico omdat zij mogelijk niet gewend zijn aan waterrijke omgevingen. Het voorlichten over de gevaren van water én aanleren van zwemvaardigheden aan deze doelgroep is niet alleen van cruciaal belang voor hun eigen veiligheid, maar ook voor het vergroten van hun participatie in de samenleving en het bevorderen van integratie.

Vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid wordt al geruime tijd samengewerkt met een aantal partners op het thema: migranten en buitenlanders. Om o.a. zwemonderwijzers, COA-medewerkers en gezondheidsvoorlichters beter te helpen bij het effectief communiceren van zwemveiligheidsinformatie aan nieuwkomers is een voorlichtingsdocument samengesteld. Dit document bevat een overzicht van verschillende voorlichtingsmaterialen.

Om de voorlichtingsmaterialen zo toegankelijk en begrijpelijk mogelijk te maken, zijn de materialen vertaald in verschillende talen. Bij de voorlichtingsmaterialen is ook beschreven voor welke doelgroep en/of situatie het geschikt is, zodat de voorlichting kan worden gebruikt die het beste aansluit bij de behoefte.

• Video’s en vlogs
Het voorlichtingsdocument bevat een aantal video’s en vlogs. Deze gaan over het waterrijke Nederland en het belang van leren zwemmen. De video Nederland waterland biedt algemene informatie en is voornamelijk gericht op gezinnen met kinderen, terwijl de vlogs zijn gemaakt voor jongeren en jongvolwassen mannen.

• Campagnes en posters
Daarnaast staan er diverse campagnes en posters over zwemveiligheid in het voorlichtingsdocument. Deze kunnen helpen als visueel hulpmiddel om in bepaalde situaties de boodschap wat meer kracht bij zetten. Zo is er een brede voorlichtingscampagne en een campagne gericht op ouders van jonge kinderen. Ook bevat het document posters met algemene tips om verdrinking te voorkomen en kun je voorlichtingsmateriaal gebruiken voor specifieke voorlichting over veiligheid bij binnenwateren of de zee.

Het doel van de voorlichting is om nieuwkomers kennis en vaardigheden bij te brengen over zwemveiligheid, zodat ook zij veilig kunnen genieten van ons waterrijke land. Samen kunnen we een grote impact maken, help daarom mee om nieuwkomers te bereiken.

Het voorlichtingsdocument is met grote zorg samengesteld en wordt zoveel mogelijk actueel gehouden. Het kan zijn dat bepaalde materialen (nog) niet beschikbaar zijn in de taal die je wenst. Of dat bepaalde materialen niet helemaal aansluiten voor jouw doelgroep. Laat het daarom gerust weten als je vragen of ideeën hebt over de voorlichtingsmaterialen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de communicatie afdeling van de Nationale Raad Zwemveiligheid via communicatie@nrz-nl.nl

Het bericht Voorlichtingsdocument over zwemveiligheid voor nieuwkomers verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}