Met deze kop presenteerde Mulier Instituut vandaag de nieuwste cijfers over zwemdiplomabezit, zie hier hun nieuwsbericht. Wat blijkt is dat bijna alle kinderen in Nederland (96%) de basisschool verlaten met minimaal zwemdiploma A en vijf op de zes kinderen bezitten dan ook het B-diploma. Het C-diploma wordt door veel minder kinderen behaald: slechts een derde van de kinderen heeft op 11-jarige leeftijd het C-diploma. Alleen met Nationaal Zwemdiploma C voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (vastgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid). Wel lijken in 2018 meer kinderen dan voorheen meerdere zwemdiploma’s te behalen. Inkomen van de ouders is een belangrijke voorspellende factor voor zwemdiplomabezit. Daaraan gerelateerd hebben kinderen met een migratieachtergrond en kinderen uit de grote steden ook minder vaak een zwemdiploma. 13 procent van de kinderen haalt het A-diploma uitsluitend via schoolzwemmen.
Klik hier voor alle resultaten uit de Factsheet Zwemvaardigheid 2018.
De factsheet van Mulier Instituut is uitgewerkt vanuit het kennisproject NL Zwemveilig in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
NL Zwemveilig wordt gecoördineerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid en ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Klik hier voor meer informatie over NL Zwemveilig.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn mede gebruikt bij het formuleren van de inhoudelijke speerpunten van het Nationaal Plan Zwemveiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om te stimuleren dat alle kinderen voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid, om zwemdiplomabezit bij kinderen uit arme gezinnen, om kinderen met een migratieachtergrond en de rol van basisscholen bij zwemveiligheid. Het plan van de Nationale Raad Zwemveiligheid is inmiddels aangeboden van minister Bruins van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt naar verwachting deze week openbaar op het moment dat het plan aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
Bron: NRZ