26 april 2019

0 REACTIE(S)

Start nieuwe seizoen voor openluchtzwembaden

Vrijdag 26 april openen veel
openluchtzwembaden de deuren voor een nieuw seizoen. De warme zomer van 2018
zorgde voor een record aantal bezoekers. Buitenbaden hebben een belangrijke
maatschappelijke functie, met name in landelijke gebieden. Nederland telt tussen
de 650 en 700 openbare zwembaden. Ongeveer een derde van alle zwembaden is een buitenbad.

Zwembad de Meermin, een openluchtbad in het Brabantse Steenbergen, trok
vorig jaar 61.500 bezoekers. “Dat is ruim een kwart meer dan in een slechte
zomer”, aldus medewerker Leo Holierhoek. “Bij een slechte zomer ligt ons
bezoekersaantal tussen 40.000 tot 45.000. Ons jaarlijkse doel is 50.000. In
2018 zaten wij daar dus ruim boven. Wij trekken in verhouding de meeste
bezoekers als het al mooi weer is voordat de zomervakantie begint. Dan zijn de
mensen nog niet op vakantie en komen ze op warme dagen na school of het werk
extra zwemmen in ons buitenbad.”

Er is een sterke samenhang tussen het type zwembad en de mate van stedelijkheid waar het zwembad staat. Hoe landelijker het gebied, des te meer openluchtzwembaden er te vinden zijn. De drie provincies met de meeste openluchtzwembaden zijn Groningen, Drenthe en Zeeland. In de periode tussen 1988 en 2009 is het aantal openluchtzwembaden met circa 10% gedaald van 44% naar 33% (1). Buitenbaden hebben van oudsher een belangrijke plek in de lokale gemeenschap zeker in landelijke gebieden met minimale culturele en sportvoorzieningen. Het is een ontmoetingsplek waar jong en oud plezier heeft. Bij buitenbaden zijn de mensen uit de buurt of het dorp vaak zeer betrokken als vrijwilliger. Het is wel een uitdaging om te blijven voldoen aan de hoge eisen op het gebied van de veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit en vanuit de consument.

Zwembaden zijn bijzondere sport- en recreatieaccommodaties, omdat mensen er letterlijk van 0 tot 100 jaar aan zwemactiviteiten kunnen deelnemen. Dit past goed binnen het nationale Sportakkoord, waarin de Rijksoverheid de ambitie heeft aangegeven dat iedere Nederlander een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Buitenbaden bieden naast een scala aan activiteiten, zoals banenzwemmen – meestal in de vroege ochtenduren -, vrij zwemmen, zwemlessen en ouder-kindzwemmen ook ligweides. Nieuw dit jaar is de Nationale ZwemChallenge. Door een uitdagend en leuk parcours af te leggen, kunnen kinderen en volwassen – met minimaal zwemdiploma A – ervaren of ze nog steeds even zwemveilig zijn als toen ze hun zwemdiploma behaalden. Openluchtbaden, zoals Zwembad de Meermin organiseren dit seizoen ook de Nationale ZwemChallenge. Wil je weten waar je bij jou in de buurt de Nationale ZwemChallenge kunt doen? Kijk dan op www.nationalezwemchallenge.nl.


(1) Bronnen: Statistiek Zwembaden en sportaccommodaties 1998-2009 (CBS) en Van der Werff, H. en Breedveld, K. (2013). Zwemmen in Nederland. Utrecht: Mulier Instituut.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}