21 december 2022

0 REACTIE(S)

Praktijkvoorbeeld: Blijven zwemmen na de zwemles

PinguïnSpetters

Met een vernieuwd zwemlesprogramma wil de Drachtster Zwem en Polo Club, kortweg DZ&PC, de kinderen een breed programma aanbieden waar zwemvaardigheid en plezier voorop staan. De club heeft een eigen ‘Pinguïnprogramma’ ontwikkeld met als doel om kinderen op een speelse manier zwemvaardig te maken en een goed basis te leggen voor een leven lang zwemmen. Tegelijk behalen de kinderen hiermee hun C-diploma.

Componenten en aanpak van de PinguïnSpetters

In de basis blijft in het ‘Pinguïnprogramma’ de aanpak en inhoud van de huidige SuperSpetters-methode behouden. Componenten van waterpolo, waterbasketbal, snorkelen, wedstrijd-, synchroon- en reddend zwemmen zijn hier echter aan toegevoegd. Hiermee wordt het kind breed opgeleid en leert het omgaan met verschillende omstandigheden in het water. Er zijn ook nieuwe materialen aangeschaft zoals opblaasbaskets, speciale balsoorten en snorkels om principes van ‘spelenderwijs leren’ toe te kunnen passen.

De zwemlessen zijn verdeeld over de tien blokken waarbij de moeilijkheidsgraad per component toeneemt. De vorderingen van het kind zijn daarin leidend. Het ‘Pinguïnprogramma’ begint in het instructiebad. Daar waar de kinderen kunnen staan en het water warmer is. Daarna schuiven ze door naar het ondiepe van het grote zwembad met 50 meter lengte waar ze kunnen ‘huppen’. De laatste stap is een geleidelijke overgang naar het diepe deel.

Het gevarieerde aanbod zorgt voor plezier. Dat stralen alle onderdelen die de kinderen doen zeker uit. Of je nu zwemt met een bal, aan het snorkelen bent of bordjes van de bodem opduikt. Je ziet dat de kinderen lol hebben. Ongemerkt gaan ze door met een brede en veelzijdige ontwikkeling van hun vaardigheden, die ze binnen en buiten de zwemsport kunnen gebruiken. Daarnaast zijn ze letterlijk en figuurlijk beter in staat hun hoofd boven het water te houden.

Waardering voor elk geslaagd onderdeel

Een op het kind gerichte motiverende factor is het ‘Zwemboek’. Bij succesvolle afronding van een spelonderdeel – en dat zijn er in totaal 38 – wordt er een sticker uitgedeeld. Die wordt dan in het boek, dat ook pagina’s voor de ouders, spelletjes, raadsels en weetjes bevat, geplakt om de vorderingen bij te houden.

Door het aanbieden van de diverse sport- en spelonderdelen tijdens de zwemopleiding wordt een koppeling gemaakt met de afdelingen van de vereniging. Kinderen maken zodoende al in een vroeg stadium kennis met de verschillende sporttakken van DZ&PC. De vereniging biedt kinderen daarmee een laagdrempelige stap om ook na de zwemles te blijven zwemmen.

In het kader van het Nationaal Plan Zwemveiligheid thema ‘Blijven zwemmen na de zwemles’ is dit artikel tot stand gekomen. Wil je meer weten over de aanpak van DZ&PC? Neem dan contact op met voorzitter@dzpc.nl.

De Drachtster Zwem en Polo Club (DZ&PC)
DZ&PC bestaat in 2023 al 65 jaar en biedt in zwembad De Welle waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen, snorkelen, superspetters, masters, recreatief zwemmen en waterbasketbal aan. Met Reddingsbrigade Drachten geven ze reddend zwemmen dat naadloos overgaat in Lifeguard opleidingen. Drachten is, in samenwerking met Topsport Noord, de thuisbasis van het Opleiding Centrum (OC) van de KNZB. Drachten heeft ongeveer 56.000 inwoners en is onderdeel van de gemeente Smallingerland.

Het bericht Praktijkvoorbeeld: Blijven zwemmen na de zwemles verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}