25 juli 2022

0 REACTIE(S)

Persbericht: World Drowning Prevention Day – ‘Wie checkt jou?’

In 2021 riep de Wereldgezondheidsorganisatie 25 juli uit tot World Drowning Prevention Day (WDPD). Elk jaar verdrinken er wereldwijd naar schatting 236.000 mensen, volwassenen en kinderen. Elke verdrinking is er een teveel! Vandaag staan we ook in Nederland stil bij de veiligheid in, op en langs het water. Hierbij ligt de focus op de recent gestarte landelijke bewustwordingscampagne ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’.

In 2021 verdronken 80 inwoners van Nederland in open water dan wel in of om het huis. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een bericht op basis van de verdrinkingscijfers. Het gaat om minder slachtoffers dan in de hete zomers van 2018 en 2020. Worden verdrinkingen bij vervoersongevallen, zelfdodingen door verdrinking en overige verdrinkingen meegeteld dan ging het vorig jaar om 210 verdrinkingen van inwoners van Nederland.

Het internationale thema van World Drowning Prevention Day in 2022, Doe 1 ding om verdrinking te voorkomen, sluit naadloos aan bij de campagne ’Wie checkt jou?’. Met deze campagne vraagt een groot aantal partijen – waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, Leisurelands, EuroParcs en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) – aandacht voor de risico’s van het zwemmen in open water. Daarbij wordt dringend opgeroepen er altijd voor te zorgen dat iemand je in de gaten houdt als je het water in gaat: je vrienden aan de kant, je buddy in het water of een lifeguard op het strand. Daarnaast geeft de campagne tips over wat te doen als je toch in de problemen raakt of vanaf de kant ziet dat iemand in de problemen komt.

Thema ‘Veilig in en uit het water’
De gezamenlijke campagne is een eerste belangrijke stap rond het overkoepelende thema ‘Veilig in en uit het water’, waarbij diverse organisaties samenwerken om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te dringen. De campagne is op 7 juli 2022 gelanceerd, staat vandaag, tijdens World Drowning Prevention Day, extra in de spotlights en wordt op verschillende manieren gedurende het hoogseizoen uitgerold. Het thema zal jaarlijks terugkeren. De hoop van de betrokken partijen is dat meer organisaties en overheden zich aansluiten. ‘Wie checkt jou?’ wordt daardoor hopelijk de komende jaren een begrip en een reminder voor bezoekers van kust en binnenwateren.

Dringende oproep
Met de campagne ‘Wie checkt jou?’ wordt een dringende oproep gedaan om er altijd voor te zorgen dat iemand je in de gaten houdt als je het water in gaat; je vrienden aan de kant, je buddy in het water of een lifeguard op het strand. Daarnaast geeft de campagne tips over wat te doen als je toch in de problemen raakt of vanaf de kant ziet dat iemand in de problemen komt.

Reuzenoog op strand Kijkduin
De campagne ‘Wie checkt jou?’ wordt op dit moment uitgerold op verschillende plekken in het land, waaronder in recreatiegebieden en vakantieparken, op stranden en in gemeenten. Op het strand van Kijkduin wordt vandaag door middel van een reuzenoog en promotieteams extra aandacht gevraagd voor de campagne in combinatie met World Drowning Prevention Day. In de weken daarna duikt het oog op diverse plekken in het land op.

Meer informatie
Meer informatie over de campagne ‘Wie checkt jou?’ staat op veiliginenuithetwater.nl. Meer informatie over World Drowning Prevention Day staat op WDPD.nl.

Het bericht Persbericht: World Drowning Prevention Day – ‘Wie checkt jou?’ verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}