4 juli 2019

0 REACTIE(S)

Nieuwe impuls beroepsopleiding ‘Lifeguard zwembad’

De Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland zijn donderdag 4 juli een samenwerking aangegaan voor de beroepsopleiding tot lifeguard die toezichthoudt in het zwembad. Reddingsbrigade Nederland integreert daartoe haar bestaande opleiding Lifeguard Pool in de opleiding Lifeguard zwembad van de Nationale Raad Zwemveiligheid, die beide organisaties gezamenlijk gaan aanbieden.

Reddingsbrigade Nederland speelt al veel langer een belangrijke rol in de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Dat betreft het onderdeel ‘hulpverlenen’ via het examen en certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden, dat Reddingsbrigade Nederland uitgeeft. Hiermee laat een zwembadmedewerker zien dat hij of zij vakkundig is om een drenkeling in het zwembad te redden. Het certificaat is al een begrip in de zwembadbranche. Een goed opgeleide lifeguard voor het zwembad moet echter meer kunnen. Hij of zij moet vooral ook preventief kunnen optreden. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid vinden het dan ook belangrijk dat iedereen die in het zwembad als lifeguard actief is de gehele beroepsopleiding volgt. De samenwerking vormt tevens een kans om de opleidingen Lifeguard Open Water en Lifeguard Beach van Reddingsbrigade Nederland nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van de geslaagden van de opleiding Lifeguard zwembad en zo te voldoen aan de groeiende vraag naar lifeguards voor open water.

De kwaliteitsborging van de beroepsopleiding voor zwembadmedewerkers is belegd bij de Nationale Raad Zwemveiligheid, waarbinnen de Examenraad leidend is voor het toezicht op opleidingsinstituten en de examinering. De exameneisen van de opleiding Lifeguard zwembad borduren voort op de beroepscompetentieprofielen van de zwembadbranche, waardoor wordt gezorgd dat dit aansluit op wat er in de zwembadpraktijk aan competenties van lifeguards wordt gevraagd. Een lifeguard in het zwembad moet onder meer eerste hulp kunnen verlenen, toezichthouden, de zwemwaterkwaliteit controleren, schoonmaken en als gastheer optreden. Reddingsbrigade Nederland zal via een zetel in de Examenraad borgen dat kandidaten voor Lifeguard zwembad de juiste bagage meekrijgen voor toezichthouden en het verstrekken van eerste hulp in het geval van (bijna-)verdrinking.

De Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland zien elkaar als belangrijke partner voor verdrinkingspreventie in Nederland. De organisaties werken nauw samen aan zowel zwemonderwijs gekoppeld aan de Nationale Zwemdiploma’s als aan onderzoek naar zwemveiligheid in open water binnen het kennisproject NL Zwemveilig. Met de nieuwe impuls voor de beroepsopleiding Lifeguard zwembad krijgt het partnership verder vorm. Beide organisaties zijn op deze manier ambassadeur van elkaars opleidingen en initiatieven. Zij sluiten zoveel mogelijk op elkaar aan.

Foto:
Directeuren Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid (links) en Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland met de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: RN)

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}