7 september 2023

0 REACTIE(S)

Next Generation Lifeguards: Hoe gaat het met Tessa, aankomend toezichthouder bij Heuveltjesbosbad Balkbrug?

Tessa (22 jr.) behaalde haar EHBO-diploma en volgde de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ) in het kader van het project Next Generation Lifeguards (NGL). Deze zomer zette zij haar skills in tijdens haar vakantiewerk bij Heuveltjesbosbad Balkbrug. Wij spraken Tessa aan het einde van het zwemseizoen. Nieuwsgierig naar haar ervaringen als aankomend toezichthouder in het zwembad.

Je werkt sinds 2022 bij het Heuveltjesbosbad. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Tessa: Ik ben kind aan huis bij het Heuveltjesbosbad. Mijn opa verzorgde als vrijwilliger vroeger de bloemetjes en ons gezin had ieder jaar een abonnement. Ik heb daar al mijn zwemdiploma’s gehaald. Vanaf mijn 8e  ben ik gaan wedstrijdzwemmen en was ik veel in het zwembad om samen met mijn vader baantjes trekken. Eigenlijk ben ik ook via mijn vader benaderd. Nathanja van der Bunt-Koops, de manager van Heuveltjesbosbad, vroeg aan mijn vader of ik het leuk zou vinden om in het zwembad te werken. Ze zag hoeveel plezier ik heb in zwemmen en vond een bijbaan in het zwembad helemaal bij mij passen. Zo is het balletje gaan rollen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het project Next Generation Lifeguards?

Tessa: Het opleidingsaanbod van Next Generation Lifeguards is onderdeel van de werving van jonge medewerkers voor het Heuveltjesbosbad. Nathanja heeft bij de samenstelling van het team alle nieuwe en jonge medewerkers ingeschreven voor het opleidingstraject. Ik heb samen met 4 andere collega’s de training gevolgd. Een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Ik vond het ook heel fijn dat we veel praktische oefeningen moesten uitvoeren. Een goede voorbereiding op het zwemseizoen.

Je hebt deze zomer bij Heuveltjesbosbad gewerkt. Hoe bevalt het werk als aankomend toezichthouder?

Tessa: Op de dagen dat ik werkte stond ik soms ook met collega’s aan het bad waar ik de opleiding mee heb gevolgd. Wij staan als jongeren nooit alleen aan het bad.  Je draait altijd een dienst met een verantwoordelijke toezichthouder die ervaren is.

Ik geniet vooral van het contact met mensen. Grootouders die kleinkinderen meenemen en kleine kinderen die enthousiast vertellen over hoe papa en mama hier vroeger ook kwamen zwemmen. Zo herkenbaar.

Vooral op drukke dagen is het een heerlijk sfeertje. Dan word ik alert en binnen het team ontstaat er een andere mind set. Op zulke dagen voel ik het belang van EHBO en ZRZ heel sterk. Door de nauwe samenwerking ontstaat er echt een teamspirit.

Het is heel jammer dat we niet zo’n mooie zomer hebben gehad. Maar op minder drukke dagen is er ook altijd wel wat te doen. Ik volg een opleiding tot fysiotherapeut bij Hogeschool Saxion in Enschede. Daar leer ik om mensen te observeren. Als het minder druk is doe ik dit als oefening als ik aan het bad sta. Dan kijk ik hoe mensen bewegen en zwemmen. Hierdoor leer ik steeds beter observeren wat ik goed kan gebruiken in mijn studie.

Het team van Heuveltjesbosbad zomer 2023 (Tessa: onderaan tweede van rechts)

Project
Next Generation Lifeguards leidt jongeren (14-27 jr.) gratis op om zich voor de zwembranche in te zetten. Dit succesvolle project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een groot netwerk van lokale partners in de zwembranche.

Het aanbod voor jongeren in Staphorst en Balkbrug is tot stand gekomen in samenwerking met Heuveltjesbosbad (Balkbrug), Reddingsbrigade StaphorstZwembad De Broene ‘eugte (Staphorst) en BRN Brandbeveiliging

Geïnspireerd en ook interesse?
Help als organisatie mee om jongeren naar de zwembranche te trekken en tijdens MDT hun talenten te laten ontdekken. Sluit aan bij Next Generation Lifeguards!

Neem contact op met een van onze projectleiders. Samen zetten we een mooi programma neer!

Bezoek de projectwebsite voor meer informatie

Het bericht Next Generation Lifeguards: Hoe gaat het met Tessa, aankomend toezichthouder bij Heuveltjesbosbad Balkbrug? verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}