1 september 2022

0 REACTIE(S)

Monique Hoogenboom hielp buitenbad De Kleine Oase bij aanvraag licentie Nationale Zwemdiploma’s

Monique Hoogenboom is gedelegeerde Zwem-ABC voor de Nationale Raad Zwemveiligheid en coördinator zwemles bij Sportbedrijf Kaag & Braassem. Het Sportbedrijf is Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s en exploitant en beheerder van onder andere zwembad en sportcomplex De Tweesprong in Roelofarendsveen. Als spin in het web verzorgt Monique alles rondom de zwemlessen voor zowel De Tweesprong als buitenbad De Kleine Oase. Monique: “Onze medewerkers worden in de zomermaanden ingehuurd door Stichting De Kleine Oase. De stichting beheert zelf het buitenbad en huurt ons in voor de zwemlessen, het toezicht bij het recreatief zwemmen en de dagelijkse gang van zaken in het zwembad.

Samenwerken aan de veiligheid en kwaliteit van zwemlessen
Sinds 2021 is De Kleine Oase net zoals Sportbedrijf Kaag & Braassem Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s. Monique is blij dat de kleine Oase nu ook licentiehouder is en het Zwem-ABC uitgeeft: “Wij staan als sportbedrijf voor veiligheid en kwaliteit van de zwemlessen. Het is erg lastig als je ergens anders ingehuurd wordt waar andere kwaliteitseisen worden toegepast en er anders naar zwemveiligheid wordt gekeken. Het verschil was vooral merkbaar bij het diplomazwemmen. Waar de kinderen in het binnenbad moesten duiken en 6 meter onder water moesten zwemmen hoefde dat bij De Kleine Oase niet. Dat schepte verwarring bij ouders en kinderen. Nu we beiden licentiehouder zijn is de communicatie naar ouders veel duidelijker. Enorm fijn dat het bestuur van de Kleine Oase hier aan heeft meegewerkt. Dit heeft onze samenwerking nog fijner gemaakt.”
Ook de overdracht van kinderen die na het zwemseizoen in Kleine Oase doorstromen naar de lessen binnen in de Tweesprong is verbeterd en een stuk makkelijker geworden. Monique legt uit: “Omdat we volgens dezelfde richtlijnen werken hoeven kinderen niet meer voor te zwemmen om in te stromen om het niveau te bepalen. Maar vooral ook achter de schermen scheelt het veel werk en tijd.”

Stap voor stap toewerken naar de audit
Vanuit Sportbedrijf Kaag & Braassem is Monique nauw betrokken geweest bij het aanvragen van de licentie. Monique: ‘‘Wij hebben regiomanager Erik Willems van de NRZ gevraagd hoe we dit aan moesten pakken. Hij heeft ons geholpen met een overzicht van punten die tijdens een audit beoordeeld worden. Zoals het lesplan en een calamiteitenplan. Hiermee zijn we aan de slag gegaan en is allemaal gerealiseerd.”
Hier kwam ook de ervaring die Monique heeft opgedaan als gedelegeerde goed van pas. Monique: “Ik weet goed waarop gelet wordt bij het afzwemmen. Hierdoor kon ik De Kleine Oase goed adviseren en helpen bij het traject. Binnen de regels en eisen hebben we samen gekeken naar de mogelijkheden om een aantal onderdelen wat meer op maat in te richten.”

Examenprogramma in een buitenbad vraagt om meer flexibiliteit
Ondanks de overeenkomsten met een binnenbad is het soms aanpassen qua organisatie in het buitenbad toch net wat anders. Zoals het gekleed afzwemmen bij het C diploma. Monique legt uit: “In het binnenbad laten we de kinderen vaker uit het water komen. In het buitenbad worden ze te koud. We koppelen wat onderdelen van het examenprogramma daarom aan elkaar. Hierdoor blijven alle onderdelen erin zonder dat de kinderen uit het water hoeven en koud worden.” Waar het volgens de eisen moet moeten de kinderen natuurlijk wel het water uit.
Als gedelegeerde wil Monique het komende jaren proberen om naar een aantal buitenbaden te gaan om meer ervaring op te doen en ideeën uit te wisselen. Om zo met nog meer enthousiasme en plezier de organisatie vorm te geven.

Als Nationale Raad Zwemveiligheid is onze missie: Heel Nederland zwemveilig. We vinden daarbij goede kwaliteit van zwemlessen belangrijk. Zwemlesaanbieders die zich onafhankelijk laten toetsen én voldoen aan de kwaliteitseisen mogen de Nationale Zwemdiploma’s uitgeven. Als Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s ben je vrij in het kiezen van je eigen zwemlesmethode. In deze rubriek ‘de Licentiehouder aan het woord’ gaan we in gesprek met Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s over kwaliteit, de meerwaarde van de Licentie en het zwemlesaanbod. Ben jij in het bezit van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s of gedelegeerde en deel je graag je verhaal? Stuur een e-mail met je contactgegevens naar: communicatie@nrz-nl.nl. We gaan graag met je in gesprek omdat we benieuwd zijn hoe jij je steentje bijdraagt aan een Heel Nederland zwemveilig.

Het bericht Monique Hoogenboom hielp buitenbad De Kleine Oase bij aanvraag licentie Nationale Zwemdiploma’s verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}