9 april 2019

0 REACTIE(S)

Minister Bruins geeft startsein landelijke campagne zwemveiligheid

Sportminister Bruins opent woensdagmiddag 17 april 2019 de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid in het Noorderparkbad in Amsterdam. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Met de openingshandeling lanceert minister Bruno Bruins, samen met zangeres en presentatrice Monique Smit, ook de Nationale ZwemChallenge. Dit is een nieuw concept om de zwemveiligheid van Nederlanders op een uitdagende manier te testen.

De Nationale Maand van de Zwemveiligheid loopt van 17 april tot en met 17 mei 2019 met als motto ‘Heel Nederland zwemveilig’. De campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. De campagne bestaat voor een deel uit algemene voorlichting gericht op alle Nederlanders en voor een deel uit specifieke voorlichting gericht op mensen voor wie het risico op verdrinking relatief hoger is. Er wordt samengewerkt met lokale en landelijke partners. In deze maand willen we uiteenlopende kwetsbare doelgroepen, zoals nieuwkomers, bereiken en vragen we extra aandacht voor thema’s waaronder het herkennen van verdrinking en de risico’s van zwemmen in recreatieplassen of in de zee.

Test je zwemveiligheid met de Nationale ZwemChallenge
De Nationale Maand van de Zwemveiligheid start met de kick-off van de Nationale ZwemChallenge. Een afvaardiging van twintig kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 en tien ouders en leerkrachten van een school uit Amsterdam-Noord gaat de ZwemChallenge afleggen onder aanmoediging van minister Bruins en Monique Smit. Evert-Jan Hulshof, directeur Nationale Raad Zwemveiligheid: “Uit onderzoek blijkt dat je zwemveiligheid kan afnemen als je niet regelmatig blijft zwemmen. Ook al heb je in het verleden één of meerdere zwemdiploma’s gehaald. Daarom is het belangrijk dat kinderen én volwassenen periodiek checken hoe zwemveilig ze nog zijn. Dit kan op het uitdagende en leuke parcours van de Nationale ZwemChallenge!”. Iedereen die in het bezit is van zwemdiploma A kan meedoen aan deze leuke Challenge: volwassenen, kinderen, (groot)ouders samen met de (klein)kinderen en schoolklassen, alleen of tegen elkaar. De Nationale ZwemChallenge helpt mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= Nationaal Zwemdiploma C). Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Gedragsverandering
Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wil de Nationale Raad Zwemveiligheid samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. De Nationale Raad Zwemveiligheid streeft ernaar dat de zwemveiligheid van Nederlanders wordt vergroot, doordat meer mensen (willen) voldoen en blijven voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En dat ouders voor hun kind – vaker dan nu het geval is op basis van inhoudelijke motieven – een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}