12 juli 2023

0 REACTIE(S)

Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland en Utrecht stimuleren met zwemlesproject dat kinderen na het behalen van het zwemdiploma blijven zwemmen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur (JFSC) heeft dankzij het project ‘Alle kinderen een zwemdiploma!’ al veel kinderen kunnen helpen met het behalen van een zwemdiploma. Dit zwemlesproject krijgt dit jaar onder de noemer ‘Nog meer kinderen een zwemdiploma!’ een vervolg en geeft kinderen die al een diploma haalden de kans om te blijven zwemmen. Arianne Niks van het JFSC en Joey Kuijsten van zwembad de Witte Brug vertellen meer over dit initiatief.

Zwemlesproject
Als gevolg van corona zijn veel kinderen later, of helemaal niet, gestart met het volgen van zwemles. Het JFSC besloot hier iets aan te doen en stelde zichzelf ten doel dat ieder kind veilig kan leren zwemmen. In januari 2022 is het project gestart en in dat jaar zijn met hulp van het JFSC 1063 kinderen uit de provincie Utrecht en 967 kinderen uit de provincie Noord-Holland op zwemles gegaan. Arianne Niks van het Jeugdfonds Sport & Cultuur vertelt over het belang van het zwemlesproject: “Allemaal kennen we de verhalen wel die vrijwel altijd het nieuws halen: kinderen die door een gebrek aan zwemvaardigheden verdrinken in een zwembad of zwemplas. Verschrikkelijk om deze verhalen te horen of te lezen. Het betreffen vaak kinderen en tieners met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groep maakt een groot deel uit van de doelgroep van het Jeugdfonds. Dit laat zien hoe belangrijk onze hulp is: te weinig geld mag écht geen reden zijn voor het niet op zwemles kunnen gaan.”

Blijven zwemmen stimuleren en zwemplezier vergroten
Dit jaar wordt er naast het behalen van een zwemdiploma ook gestimuleerd dat kinderen blijven zwemmen. “Het Jeugdfonds vindt het van belang dat kinderen kunnen blijven zwemmen. Zo kunnen kinderen het zwemmen blijven oefenen, vaardiger worden en het zwemplezier vergroten”, aldus Arianne.
Het Jeugdfonds biedt kinderen die via het Jeugdfonds hun diploma hebben gehaald, eenmalig een 10/12-badenkaart aan. Arianne: “Zo kan het kind samen met bijvoorbeeld een ouder nog een paar keer vrij zwemmen in het zwembad.”
Zwembad de Witte Brug is één van de zwemlesaanbieders die het project ‘Nog meer kinderen een zwemdiploma!’ ondersteunt. Bij De Witte Brug hebben ze goed inzicht in de kinderen die via het JFSC diplomazwemmen. Zodra deze kinderen hun diploma ontvangen, wordt op hun leskaart een tegoed gezet om vrij te komen zwemmen. De kosten hiervoor worden ingediend bij het JFSC. Ouders hebben hier verder geen omkijken naar. Zij ontvangen zelf geen geld, maar dit wordt onderling direct verrekend. Joey Kuijsten, hoofdzwemzaken van zwembad de Witte Brug is enthousiast over dit initiatief: “Wij vinden het mooi dat dit fonds dit doet. We willen juist kinderen motiveren om na hun diploma te blijven zwemmen.”

Tips voor zwemlesaanbieders van andere provincies
Het JFSC Noord-Holland en het JFSC Utrecht heeft een vast budget voor het zwemlesproject gereserveerd, waarvoor geldt op=op. Het JFSC is verantwoordelijk voor het monitoren en laat aanbieders tijdig weten als de actie ophoudt. Voorwaarde is dat zwemlesaanbieders goed inzichtelijk hebben welke kinderen via het JFSC zwemmen en in de gelegenheid zijn om kinderen na het behalen van een diploma een badenkaart te verstrekken. Als je als zwemlesaanbieder in een andere provincie ook mogelijkheden ziet voor een dergelijk project en benieuwd bent of een JFSC dit kan faciliteren, dan is het advies om in gesprek te gaan met het lokale JFSC.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt voor kinderen het lesgeld voor zwemlessen als er thuis niet genoeg geld is. Een zwemdiploma zorgt voor veiligheid, maar zorgt er ook voor dat deze jeugd mee kan doen met schooluitjes en zwemfeestjes. Een bijdrage voor zwemles kan aangevraagd worden via een intermediair.

Het bericht Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland en Utrecht stimuleren met zwemlesproject dat kinderen na het behalen van het zwemdiploma blijven zwemmen verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}