8 april 2022

0 REACTIE(S)

Factsheet Windesheim: Inschatting zwemvaardigheid na een lockdown

Onder de vlag van het Nationaal Plan Zwemveiligheid heeft het ZwemanalyseLAB Calo Windesheim een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het inschattingsvermogen van kinderen die zich in een zwemlestraject bevinden. Het gaat daarbij specifiek om het inschatting van de eigen zwemvaardigheden na een periode van lockdown waarin het zwemlestraject tijdelijk stil werd gelegd. Het onderzoek bestaat uit het ophalen van kennis uit bestaande onderzoeken en het uitvoeren van een experiment.

Wat is er precies onderzocht?
In dit onderzoek werd onderzocht of een periode zonder zwemlessen effect had op de nauwkeurigheid van het inschattingsvermogen van de werkelijke zwemvaardigheden van kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Ook is de invloed van leeftijd, gender en zwemniveau bepaald en hoe risicovol specifieke zwemvaardigheden waren voor kinderen.

Conclusie
Kinderen tussen de vijf en twaalf jaar bleken hun zwemvaardigheden te overschatten na een tijdelijke onderbreking van de zwemlessen, maar dit bleek niet meer het geval te zijn na een periode waarin wel weer zwemlessen gevolgd konden worden. Aangetoond is dat bij kinderen die minder vaardig zijn, er meer sprake was van overschatting. 

Wat betreft zwemniveau kon niet met zekerheid gezegd worden wat het daadwerkelijke effect van een tijdelijke onderbreking was. Leeftijd en gender bleken geen invloed te hebben op de nauwkeurigheid van het inschattingsvermogen. Bij de meeste van de gemeten zwemvaardigheden was de nauwkeurigheid van het inschattingsvermogen niet risicovol. Dit risico werd echter wel aangetoond bij de vaardigheid ‘te water gaan’.  

Aanbeveling: houd kinderen extra in de gaten
Aan de hand van deze bevindingen wordt aanbevolen om extra toezicht te hebben op kinderen na een tijdelijke onderbreking van de zwemlessen én bij kinderen met een laag zwemniveau ook na een periode met zwemlessen. 

Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees dan de factsheet ‘Inschatting zwemvaardigheid na
een lockdown’
.

Het bericht Factsheet Windesheim: Inschatting zwemvaardigheid na een lockdown verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}