12 maart 2024

0 REACTIE(S)

Factsheet: Schoolzwemmen in het speciaal (basis)onderwijs

In 2023 bieden minder scholen in het speciaal basisonderwijs (SBO) schoolzwemmen aan dan in 2019. Dit percentage daalde van 38 naar 29 procent. In het speciaal onderwijs (SO) daalde het ook, maar lichter. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder de Nederlandse scholen in het speciaal (basis)onderwijs.

Schoolzwemmen vooral gericht zwemdiploma’s
Op 47 procent van de scholen in het SO is schoolzwemmen puur gericht op het halen van zwemdiploma’s. In het SBO geldt dat voor 65 procent van de scholen. De rest ziet het als een ‘natte gymles’, of een combinatie van beide.

Het halen van zwemdiploma’s tijdens het schoolzwemmen kan uitkomst bieden voor kinderen die veel belemmeringen ervaringen bij zwemlesaanbod buiten schoolzwemmen.

Schoolzwemmen geen vervanging van bewegingsonderwijs
Op de meeste SO- en SBO-scholen valt het schoolzwemmen niet onder de uren voor bewegingsonderwijs. Schoolzwemmen leidt op deze scholen dus niet tot minder bewegingsonderwijs.

Vragenlijst onder schoolleiders
De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op een vragenlijst. 316 schoolleiders in het speciaal (basis)onderwijs vulden deze in.

Deze publicatie maakt deel uit van het grotere onderzoek naar ‘Bewegingsonderwijs en sport in het gespecialiseerd en praktijkonderwijs’. In deze factsheet worden de resultaten over schoolzwemmen uitgelicht.

Lees de volledige bevinden in het factsheet ‘Schoolzwemmen in het speciaal onderwijs’ .

Neem voor meer informatie contact op met Eef Hollander van Mulier Instituut.

Het bericht Factsheet: Schoolzwemmen in het speciaal (basis)onderwijs verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}