10 januari 2024

0 REACTIE(S)

Artikel in Kindvriendelijk inspiratieboek: Als een veilige vis in het water met het Zwem-ABC

Het Kindvriendelijk inspiratieboek is een boek met verhalen, tips en weetjes voor ouders én (professionele) opvoeders van kinderen van 5 t/m 12 jaar. Met dit boek helpt kindvriendelijk.nu ouders en professionals op weg naar een bewuster, gezonder en natuurlijker leven voor een kind. Leren zwemmen en het behalen van een zwemdiploma is één van de eerste mijlpalen van een kind. Kindvriendelijk.nu benaderde de Nationale Raad Zwemveiligheid om als partner mee te werken aan het inspiratieboek. De eerste editie van het kindvriendelijk inspiratieboek is een groot succes, er staan er meer dan 140 organisaties gepresenteerd in de verhalenbundel. Lees hieronder het artikel waaraan de Nationale Raad Zwemveiligheid meewerkte.

Als een veilige vis in het water met het Zwem-ABC

Je hebt superstoere badkleding geregeld. Je kind staat al te watertrappelen. Nu nog even het zwembad om de hoek bellen en de eerste zwemles afspreken. Goed bezig? Op het eerste gezicht wel. Maar wist je dat lang niet alle zwemaanbieders jouw kind op een goede manier leren zwemmen? De Nationale Raad Zwemveiligheid ontwikkelde daarom landelijke standaarden én geeft kwaliteitslicenties af. Hoe zorg je dat jouw kind een veilige vis in het water wordt?

Eindeloos veel bommetjes
Een hete zomerdag. Dat betekent: lekker spetteren in zee, een verkoelende duik in een meer of eindeloos veel bommetjes maken in het zwembad. Lekker plonzen, heerlijk poedelen. Als er maar water is. Kinderen vinden zwemmen vaak geweldig, zeker nu het gemiddelde zwembad nog veel meer te bieden heeft dan water. Matten, glijbanen en andere attracties: zwembaden zijn grote badkuipen vol met lol. Tegelijkertijd brengen al deze gezellige attributen ook meer risico’s met zich mee. Goed leren zwemmen is dus belangrijk, zeker in ons waterrijke kikkerlandje. Laat jij je kind met een gerust hart het water in gaan?

A zeggen is ook B en C zeggen
Je denkt misschien: een A-diploma is toch mooi genoeg? Of: vooruit, B kan er ook nog wel bij. De gemiddelde ouder kijkt bepaald niet uit naar zweterige kleedhokjes, plakkerige badpakjes en galmende zwembaden. Waarom dan nog een diploma C erbij? Is dat echt nodig? Voor ieder diploma is precies beschreven waar je kind toe in staat is als het is geslaagd. Zo weet je precies wat wel, maar ook wat nog niet op het zwemrepertoire van je kind staat. Alleen met diploma C is je kind vaardig genoeg om in zwembaden met attracties of in recreatieplassen te zwemmen.

Zwemmen op de agenda
Maar ook als je kind netjes alle papieren heeft gehaald, blijft het oppassen geblazen. De gemiddelde agenda van een kind staat vol leuke dingen. Hierdoor staat zwemmen wat minder vaak op het programma. Toch is het goed om geregeld de zwemtassen te pakken en lekker te gaan zwemmen. Alleen door regelmatig te oefenen behoudt je kind de geleerde vaardigheden. Gebeurt dat niet? Dan is het water naar de zee dragen, want dan is je kind alsnog niet zwemveilig.

‘Zwembaden zijn grote badkuipen vol met lol, maar ook vol met risico’s. Zit er al een Zwem-ABC in de zwemtas?’

Nationale Zwemdiploma’s A, B en C
Een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. De Nationale Raad Zwemveiligheid is er duidelijk over: alleen met diploma A, B én C op zak voldoe je aan de norm voor zwemveiligheid.

Oriënteren: zeker doen

Het is misschien verrassend, maar in Nederland mag iedereen zwemlessen aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Daarom verzorgt de Nationale Raad Zwemveiligheid onafhankelijke toetsing en geeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s af. Alleen dan weet je dat je te maken hebt met een aanbieder die echt goede lessen geeft en jouw kind op een passende manier naar de felbegeerde Nationale Zwemdiploma’s A, B en C leidt. Ook de lesmethoden kunnen per aanbieder verschillen. Het is dus heel verstandig om goed te oriënteren voor je je kind in het diepe gooit. Als het gaat om veiligheid wil je natuurlijk geen water bij de wijn doen. Natuurlijk kan het zwembad om de hoek goede lessen geven, ook als het geen licentie heeft. Maar let op: je ontvangt in ieder geval een afwijkend diploma. En of de lessen echt voldoen? Dat weet je niet zeker.

Alles over zwemles
Wil je zeker weten dat je kind zwemveilig is? De Nationale Raad Zwemveiligheid bundelde alles wat je moet weten op allesoverzwemles.nl. Zo kun je hier in de zwemleslocator een zwemlesaanbieder vinden met de Licentie Nationale Zwemdiploma’s bij jou in de buurt. Dikke kans dat je die aanbieder vindt waar jij je kind met een goed gevoel aan toevertrouwt.

Het artikel nog eens rustig nalezen of delen met collega’s?

Ga voor meer informatie en het bestellen van het kindvriendelijk inspiratieboek naar: kindvriendelijk.nu/kindvriendelijke-inspiratieboek

Het bericht Artikel in Kindvriendelijk inspiratieboek: Als een veilige vis in het water met het Zwem-ABC verscheen eerst op Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bron: NRZ


Deze berichten zijn ook interessant

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar geplaatst. Verplichte velden zijn gemarkeerd.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}